top of page
IMG_0934.jpg

The isle of PAM

Zoeken

Natuurlijk is ondertussen niet zomaar alles weggeveegd... Twee jaar 'overleven' laat sporen na, en niet enkel op de vlakken die voor de hand liggen. (1. Relationeel, 2. Lichamelijk, 3.Eigen persoonlijkheid, 4.Gezin/familie/vrienden, 5. Werk.)


Beste vriendinnen zijn we nooit geweest. De relatie verloopt met ups en downs en heeft vaak last van turbulentie.


Het bewust zijn van gewicht start in de lagere school, ik denk in het eerste of tweede leerjaar al. Regelmatig uitgelachen worden omwille van het lichaam dat ik had. Zo erg dat ik me zelfs de exacte woorden nog kan herinneren. In het vierde leerjaar ben ik voor het eerst op mijn eten gaan letten omdat ik net als alle anderen wilde zijn. Maaltijden overslaan, weggooien en liever een koek in de middag dan boterhammen voor de lunch.


Jammer eigenlijk, dat ik daar toen al zo bezig mee moest zijn. Ik viel af, kreeg complimentjes en zo was de toon gezet.


In het zesde leerjaar begonnen de hormonen mijn lichaam te veranderen,

verschrikkelijk vond ik het , 'VROUW' worden. Het lichaam waar ik zo aan werkte veranderde zichzelf en ik had er niks over te zeggen.

Eens mijn vrouwelijkere vormen aanvaard kwam er de pubertijd waar ik meester was van de crashdiëten. Meermaals flauwgevallen en dagen op appels en rijstwafels om frieten te kunnen eten op vrijdag.

En dan nog vond ik mezelf toen dik. Onlangs kreeg ik een foto te zien uit de middelbare school. Het enige wat ik kon denken was dat ik daar best een mooi lichaam had en dat het jammer was dat ik dat toen niet kon zien.


Als student ging de weegschaal omhoog, veel omhoog. Crashdiëten werkte niet meer, mijn lichaam was gewoon om met niks verder te kunnen en mijn metabolisme stelde nog weinig voor.

Pas heel wat jaren later kwam er een keerpunt. Ik was het beu, beu om elke keer te huilen in de paskamer, beu dat ik iedereen mooier en beter vond, beu dat ik niet van mezelf kon houden, beu dat ik mezelf beu was. Afvallen zou de magische oplossing zijn voor het slechte zelfbeeld en dat deed ik dan, zelfs 25kg maar mijn hoofd vermagerde niet mee. Eens een bepaald gewicht bereikt wilde ik toch nog iets meer, want dan zou het goed zijn...


Mijn zelfbeeld bleef ook compleet hetzelfde. Nog steeds vond ik alle foto's van mezelf lelijk, nog steeds zag ik enkel werkpunten en vond ik dat, als ik nu net nog iets kon afvallen, het beter zou zijn.


Toen kwam de zwangerschap van Vin* , bang voor de lichamelijke veranderingen bleef ik intensief sporten. Ik wilde de gewichtstoename zo minimaal mogelijk houden. 3 tot 4 keer per week liep ik 9km en daar stond ik in de zomer zelfs om 5u voor op.

Stilaan begon ik mijn zwangere lichaam te accepteren, hield ik er zelfs van en voelde ik me thuis in mijn lichaam.


Bij de diagnose en het besef dat mijn lichaam een dood kind ging baren, kwam er iets los. Mijn lichaam voelde niet meer van mij. Ik ontkoppelde om minder te moeten voelen. Wat er met mijn lichaam gebeurde interesseerde me ook niet. Ik voelde me ergens ook bedrogen. Maandenlang liet mijn lichaam me geloven dat alles goed ging, terwijl dat niet het geval was. Mijn lichaam faalde in iets waar vrouwen voor gemaakt zijn. Mijn lichaam liet me in de steek. Ik voelde me gepakt in mijn vrouwelijkheid en mijn zelfvertrouwen kreeg de grootste knauw. Mijn lichaam had geen gezond kind kunnen baren.


De week tussen de diagnose en de uiteindelijke bevalling waarbij je nog steeds zwanger bent en je de baby voelt bewegen maar weet dat hij nooit zal leven is een niet te beschrijven mentale marteling. Je lichaam en je geest zoeken dan zelf naar een manier om controle te krijgen en om er mee om te gaan. De loskoppeling en desinteresse in mezelf was denk ik mijn manier toen om minder te moeten 'voelen'.


Na de bevalling is het ook vreselijk traumatisch om een postnataal lichaam te hebben maar geen baby. Naweeën zijn eens zo pijnlijk, bloedingen confronterend en stromende melk onder de douche een duidelijk beeld van wat er niet is maar wel zou moeten zijn.


Ik had een lichaam en zorgde er voor omdat ik zo snel mogelijk terug zwanger wilde worden in de beste omstandigheden en daar stopte de relatie. Houden van of graag zien had daar geen plaats.


Eens snel terug zwanger was ik dankbaar en groeide er een stukje connectie terug maar de hele zwangerschap werd overschaduwd door angst. Ik durfde niet vertrouwen, ik durfde niet verbinden want de laatste keer dat ik dat deed ging het gruwelijk mis. Zorgen deed ik daarom enkel in functie van de groeiende baby in mijn buik.

Wanneer er dan ook nog eens een veel te vroeg verkortende baarmoederhals werd vastgesteld op 23 weken en er reëel risico was op extreme vroeggeboorte was ik gebroken.

Weer was ik bang dat mijn lichaam me in de steek zou laten, weer voelde ik me falen als vrouw. De gewichtstoename was binnen de perken gebleven tot dan maar zonder beweging kwam het er (meer dan) vlotjes bij en eerlijk, op dat moment kon het me niet schelen, zag ik het zelfs niet. Ik leefde en ademde puur in functie van ons groeiende meisje.


Tot 38 weken en 2 dagen heeft mijn lichaam stand gehouden en daar zie ik het doodgraag voor. De dag dat ik beviel en de eerste uren erna voelde ik mij een topwijf. Ik hield zo van mijn lichaam voor wat het me gegeven had!


Dan begon de smetvrees, de angsten, de stress, de emoties en laat me nu net een emo-eter zijn... De focus lag ook totaal niet op mezelf en dat liet zich merken op de weegschaal. Ik kon ook de fut, de tijd of soms zelfs de moeite niet opbrengen om te sporten. Korte nachten, veel angsten, tijd te kort. Ik zag mezelf niet graag en zorgen voor mezelf deed ik liefst zo min mogelijk. Leven in jogging of pyjama, snel in en uit de douche en hoe minder spiegelbeeld hoe liever ik het had. Het enige wat mijn zelfwaarde en waarde als vrouw omhoog hield was Pam en het feit dat zij kon groeien en leven door wat mijn lichaam produceerde. Daar trok ik me enorm aan op en dat zorgde ervoor dat ik het gevoel had toch in iets goed te zijn.

Foto's, spiegelbeeld,...we zijn niet de beste vrienden maar ik zou het wel graag zijn.

Ik werk er aan, aan dat zelfbeeld, niet alleen vanbuiten maar vanbinnen deze keer ook.


TO BE CONTINUED in deel 2....










Foto van schrijverAnnelies

Een geboren papa...dat zijn 3 woorden waarmee ik B. kan omschrijven. Papa zijn lijkt wel in zijn DNA ingeweven. Terwijl ik (je zult het moeilijk kunnen geloven) bang was voor de eerste pampers en badbeurten, ging dat bij hem vanzelf. Voor hem de meest natuurlijke handelingen, alsof hij nooit wat anders deed.


De vroedvrouwen in het ziekenhuis konden moeilijk geloven dat hij ook een 'firsttimer' was en keken soms vol verbazing over hoe hij het voortouw nam in de verzorging van onze kleine meid.


Dolverliefd wanneer ik hem met haar bezig zie. Ook onze omgeving ontgaat het niet...


'Hij is toch graag met zijn dochter bezig' , 'toch leuk dat hij haar ook in bad en bed doet', 'je hebt geluk dat hij zo graag met haar speelt', 'knap dat hij zo een aanwezige papa is' .

Ook wanneer hij haar draagt in de draagdoek of rugzak kwamen er soms toch rare blikken.


Hoe geweldig het ook is bedoeld en hoezeer B. zeker complimentjes verdiend, voelt het soms gek aan...


Dat we daar 'geluk' mee hebben. Dat dat 'sjans' is.


Ik vraag me soms af of dat omgekeerd zo ook werkt? Of ze tegen je man dan misschien ook soms zeggen dat hij geluk heeft met jou als mama van zijn kind, of ze vinden dat hij je dankbaar moet zijn voor de goede zorgen. Ik vraag me dan ook af of het opnemen van zorgkrediet of ouderschapsverlof voor hen ook als vanzelfsprekend wordt gezien?


Nee, volgens ons is hij evenveel ouder dan ik en is het zelfs niet meer dan normaal dat hij dezelfde taken op zich neemt als het over onze dochter gaat. Ook al komt ze uit mijn buik, we zijn allebei even verantwoordelijk voor Pam. In sommige gevallen neemt hij zelfs taken volledig op hem ,omdat ik het emotioneel moeilijker heb met bepaalde dingen.


Pam naar de crèche brengen is iets wat ik (nog) niet kan, ik kan haar daar niet achterlaten, ook al weet ik dat daar de liefste kinderverzorgsters geweldig voor haar zullen zorgen.

Toen ze vorig jaar in juni een weekje in het ziekenhuis moest blijven is ook hij blijven slapen. We wisten allebei dat de verpleging anders meer werk zou hebben met mij te kalmeren en te troosten dan met haar. En toch, toch voel ik me daar zo schuldig over , alsof ik faal als mama... Ook kregen we daar best rare reacties op in het ziekenhuis zelf.

Maar terwijl ik opgegeten word door schuldgevoel vraag ik me ook af op papa's daarmee worstelen wanneer mama in het ziekenhuis blijft?


Pas op, begrijp me alsjeblief niet verkeerd, er is veel beweging aan de andere kant, wat ik enkel als heel erg positief kan zien. Er is dankzij sociale media , pioniers als Vaderklap, podcasts zoals Radio Mama en een algemeen breder netwerk onder jonge ouders een groeiend besef over bewust ouderschap en het belang van en aan veilige hechtfiguren.

In elk geval, zo ervaar ik het toch.


Ze aten ons zien dat het ok is om voor je kind(eren) te kiezen, om bewust andere prioriteiten te stellen en het pad van je kind te volgen, ook als papa. En helaas wringt daar toch nog vaak het schoentje... niet?


Ik werk zelf 4/5 en zou het niet anders willen. Pam moet een minimaal aantal dagen naar de crèche en kan gewoon rustig thuis blijven voor de rest van de week.


Onze regering werkt op papier allerlei mooie systemen uit (ouderschapsverlof/ zorgkrediet) maar in de praktijk ligt het soms een pak moeilijker denk ik. Niet enkel in de relatie werkgever-werknemer maar ook maatschappelijk... en misschien is het daar nu juist tijd voor een verandering?


1 ding hebben we als ouder allemaal gemeen en dat is de onmetelijke liefde voor dat lieve hoopje mens!









Foto van schrijverAnnelies

Natuurlijk is ondertussen niet zomaar alles weggeveegd... Twee jaar 'overleven' laat sporen na, en niet enkel op de vlakken die voor de hand liggen. (1. Relationeel, 2. Lichamelijk, 3.Eigen persoonlijkheid, 4.Gezin/familie/vrienden, 5. Werk.)



1.Relationeel:


Ons verhaal is er eentje die start met puberaal zoenen op een all-in fuif. (Romantische setting, I know ;-))

Hij 17, ik 16... Beiden drunk on lauwe fuifpintjes en love...

Al bij al een vlot parcours met hier en daar wel even 'bindingsangst' maar dan vooral van zijn kant.

Samenwonen op ons 21ste, huis gekocht op 27.

He put-a-ring-on-it in het jaar dat we 10 jaar samen waren.

Eigenlijk was een kindje voor ons de meest logische volgende stap. Bob sprak al langer over zijn kinderwens en het moment dat ik er ook klaar voor bleek gingen we vol vertrouwen voor 'ons gezin'.


Liefde


Hij is het. Al had ik het heel erg moeilijk om (terug) zo afhankelijk van hem te zijn. Om moeilijk of niet te kunnen functioneren wanneer B. er niet was of moest werken. Moeilijk en tegelijkertijd ook mooi dat hij letterlijk mijn houvast was terwijl hij zelf niet stevig stond.


De liefde die ik voel voor hem is diepgeworteld maar we hebben gevochten om elkaar niet te verliezen in het rouwproces. Want dat deden we elk op onze eigen manier. Ik schreeuwend en huilend tussen Vins' kleertjes en foto's. Hij stil en ingetogen.

We hebben elkaars manier van rouwen gerespecteerd, ook al was die zo anders.


Uren hebben we gewandeld en gepraat. Elkaar rechtgetrokken. Gevlucht naar zee, op zoek naar wind in ons hoofd. Gezorgd voor elkaar maar ook vaak bezorgd voor elkaar.

Mijn vertrouwen als vrouw was gebroken. Ik kon hem geen gezond kind geven, ik faalde waar zoveel andere vrouwen dat niet deden. Mijn lichaam had me bedrogen en in de steek gelaten.


We hebben gesproken over onze kinderwens, ook andere moeilijke scenario's.

IVF met PGD, donorzaad/eicel, adoptie, ... welke weg zagen we zitten indien nodig? Moeilijke knopen doorgehakt en keken in dezelfde richting. Maar ook al hadden we er goed over nagedacht en proberen voorbereiden op een moeilijke zwangerschap, de mentale hel die het geworden is hadden we niet kunnen voorzien. De dagelijkse angstgolven, de 15 weken platliggen waarbij ik naast figuurlijk ook letterlijk van hem afhankelijk was voor ALLES. Ik leunde op hem maar was ook bang dat ik zoveel leunde dat hij zou breken. Tegelijkertijd kon ik niet anders, niemand begrijpt me zoals hij.


Uren op me inpraten, nachten in het ziekenhuis op een uitklapbedje. Hij deed het allemaal.

Bij mij groeide dagelijks het schuldgevoel en de intrinsieke vraag wat hij in godsnaam in me zag en waarom hij toch bij me bleef... Daardoor nam ik dan soms afstand of was ik net heel erg op zoek naar zijn bevestiging. Waarbij hij natuurlijk ook nooit het juiste kon doen of zeggen waardoor ik die zekerheid had. Die moet van 'in' mij komen, niet van hem.


Na de geboorte kwam er dan de angsten over Pam en smetvrees. We waren ook beiden zo moe. De smetvrees dwong me dan ook soms om heel rare dingen te doen of net veel dingen niet te doen, niet aan te kunnen. En hij, hij had begrip, voelde dat hij me niet kon dwingen, dat ik zelf wist dat het zo niet verder kon. Had/ heeft geduld, is bewust van het trauma en heeft zo veel respect.


We gaan nog steeds samen naar de psycholoog om te verwerken en te werken aan de toekomst. En ik kan eerlijk zeggen dat dat ons deugd doet. Soms durf je daar net meer open zijn omdat je bewuster in gesprek bent.


Let op, de discussies over was, plas en 's nachts opstaan zijn hier ook wekelijkse kost maar er is, in mijn gevoel, steeds dat besef van wat we voor elkaar deden en hoe we gevochten hebben voor ons gezin. Onze droom om mama en papa te mogen zijn.



Ode aan de stenen

Van kiezel tot gesteente

Stapel, sterk en ook soms wankel

Stevig voor eeuwen na elkaar

Veilig wanneer ik je rond me voel alsof de natuur dan minder impact heeft

Geen haast, zo geduldig...

Stenen gaan mee

Lang leve de liefde, de liefde voor mijn rots.






1
2
  • Black Facebook Icon
  • Black YouTube Icon
  • Black Pinterest Icon
  • Black Instagram Icon
bottom of page